Maltepe Belediyesi işçileri alacakları için iş durdurdu
Maltepe Belediyesi işçileri, TİS üzerinden doğan geriye dönük alacaklarının ödenmemesi nedeniyle bir günlük iş durdurma eylemi gerçekleştirdi.
İstanbul – DİSK/Genel-İş İstanbul Anadolu yakası 2 No’lu Şube üyesi işçiler imzaladıkları toplu iş sözleşmesi (TİS) üzerinden doğan geriye dönük alacaklarının ödenmemesi nedeniyle bir günlük iş durdurma eylemi gerçekleştirdi.
İşçiler, geçtiğimiz yılın temmuz ayında son bulan önceki dönem TİS’inin ardından Kasım ayında imzalanan yeni TİS’e kadar geçen döneme dair yeni ücret farklarının ve ekim ayı ikramiyesinin yeni sözleşmeye farkıyla kendilerine 4 ay içinde ödeneceğinin söylendiğini ancak Maltepe Belediyesi’nin şu ana kadar sadece 1 defa ödeme yaptığını belirtti.
Bugün Maltepe Belediyesi önünde toplanarak basın açıklaması düzenleyen işçiler, geriye dönük alacaklarının ödenmesini talep etti.
“Biz hakkımızı istiyoruz”
Bir temizlik işçisi, “4 aylık geriye dönük maaş farkımız ve ikramiyemiz toplam 50-60 bin TL civarında para ediyor. Bugün bu miktar benim bir maaşımdan fazla. Ben de dahil tüm arkadaşlarımızın borcu ve acil ihtiyaçları var” ifadeleriyle yaşadıkları mağduriyeti anlattı.
Bir başka temizlik işçisi ise, “50 bin TL kredi kartı borcumu geçen hafta yapılandırdım. Ödeyemediğim için taksitlerle toplam 75 bin TL ödeyeceğim. Şimdi benim ikramiye ve ücret farkım zamanında yatırılsaydı faize 25 bin TL ödemeyecektim. Benim ücretimin yarısı yapıyor faize gidecek para. Toplu sözleşmede verdikleri sözü tutsunlar. Biz hakkımızı istiyoruz, ailelerimizi geçindirmek için ihtiyacımız var” dedi. İşçi, ödemelerin yapılmaması nedeniyle birçok çalışma arkadaşının da aynı durumda olduğunu ifade etti.
“Kendi taahhüt ettikleri tarihe uymadılar”
Genel-İş İstanbul Anadolu yakası 2 No’lu Şube Başkanı Ali Sönmez, belediye önündeki basın açıklamasında; “Belediye, ‘Biz bu farkları 4 ay içinde ödeyemeyiz, maaşlarınızı yatırdıktan sonra farklarınızı yatıracağız’ diye bize taahhütte bulundu. Temmuz ayında doğan farklarımızı 2025’in mart ayına geldik sadece bir tanesini yatırdılar. Kendi taahhüt ettikleri tarihe uymadılar. Dün ise herhangi bir gün vermeyeceklerini söylediler. O yüzden bu açıklamamız zorunlu olarak ortaya çıktı” diye konuştu.
“Sözleşmemizin gereğini yapın”
Sönmez’in ardından konuşan Genel-İş İstanbul Anadolu yakası 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Uygun ise, “İkramiye ödemelerimizi beklerken açlık sınırı 24 bin lira, yoksulluk siniri 75 bin liranın üzerine çıktı. Gıda enflasyonu 11 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bu yıl Ramazan sofrası kurmak geçen yıla göre yüzde 45 daha pahalı. Aldığımız zam farklarını sürekli kredi kartı, banka ve geciken fatura faizlerine ödemekten bıktık. Bütçe planlanırken alacaklarımız öncelik olamıyor. Belediye isçilerine verilen taahhütler yerine getirilmiyor. Sözleşmemizin gereği yapılmıyor. Ama daha önemlisi, yapılan bütçe planı açıkça isçilerle paylaşılmıyor. Bizler bu belediyeye onlarca yıldır emek veren belediye çalışanları olarak bu eylemle bir kez daha uyarıyoruz. Sözleşmemizin gereğini yapın” dedi.
“Eylemlerimiz sürecek”
Uygun, işçilerin geriye dönük ücret ve ikramiye alacakları belediye tarafından ödeninceye kadar iş durdurma eylemlerine devam edileceğini vurgularken, belediyeden ödemelere dair açıklama yapılmasını talep ettiklerini söyledi.
İşçiler, açıklamanın ardından birimlerine dönerek bir günlük iş durdurma eylemine geçti. Açıklamaya Genel-İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Yönetim Kurulu da katılarak destek verdi. (Evrensel)
Evrensel'i Takip Et